Wat is thanatopraxie

Wat is thanatopraxie?

Thanatopraxtie is tijdelijke conservering van het menselijk lichaam. Het is bedoeld om het ontbindingsproces af te remmen en het lichaam toonbaar te houden vanaf het moment van overlijden tot aan het moment van de uitvaart.

De Nederlandse wet schrijft voor dat ontbinding van een geconserveerd lichaam na 10 dagen weer op gang dient te komen, vandaar dat we in Nederland spreken van lichte balseming. De behandeling op zichzelf verschilt niet van gewone balseming, maar dat is vaak bedoeld voor conservering over een lange(re) periode. De vloeistoffen die gebruikt worden bij lichte balseming zijn minder geconcentreerd, waardoor na 10 dagen alles vanzelf uit het lichaam is verdwenen.

Het menselijk lichaam na overlijden
Na het intreden van de dood ondergaat het menselijk lichaam direct een aantal veranderingen. De ogen en de neus gaan invallen en de kleur van het gezicht wordt bleek. Doordat de ontbinding direct opgang komt kunnen er lijkvlekken en gasvorming ontstaan. Door te kiezen voor thanatopraxie kunnen deze ongewenste veranderingen worden vertraagd of zelfs worden stopgezet voor een periode van ongeveer 10 dagen. Als gevolg van thanatopraxie krijgt de overledene een meer natuurlijke uitstraling. Effecten als gevolg van een lang ziekbed of intensieve medische behandeling vervagen of verdwijnen direct.

Hoe gaat de behandeling in zijn werk?
Via een kleine incisie in de hals of in de lies wordt een dunne canule in de slagader geplaatst. Met behulp van een pompje wordt de balsemvloeistof in het vaatstelsel gebracht. Net als het bloed bij een levend persoon verspreidt de balsemvloeistof zich door het hele lichaam. De werking van de instrumenten thanatopraxiebalsemvloeistof is direct zichtbaar. Het aanwezige bloed en andere lichaamseigen vloeistoffen, verlaten via een gesloten systeem met behulp van een punctienaald het lichaam en worden opgevangen in een speciaal hygiënisch gesloten bokaal. Na het injecteren wordt de incisie in de hals of lies met een onderhuidse onzichtbare hechting gesloten.

De balsemvloeistof
Balsemvloeistof bestaat uit meerdere componenten waaronder oliën, conditioner, kleurstof en een lage concentratie formaldehyde. Afhankelijk van de doodsoorzaak en de conditie waarin het lichaam van de overledene verkeert, stelt de thanatopracteur de vloeistof samen.

Natuurlijke huidskleur
De huidskleur krijgt en behoudt een natuurlijke kleur, een cosmetisch effect zonder het gebruik van cosmetica. In het fotovoorbeeld zie u het verschil tussen een hand voor balseming (links) en een hand na balseming (rechts). Beiden handen zijn van dezelfde overledene.

handen2

Afscheid nemen zonder koeling
Koeling is niet meer nodig, ook niet bij een thuisopbaring. De overledene kan gewoon in de woonkamer of slaapkamer worden opgebaard zonder dat deze ruimte gekoeld hoeft te worden. Ook een bedkoeling of airco is overbodig waardoor er geen hinder is van ruis of trillingen veroorzaakt door een koelmotor.

Persoonlijk en hygiënisch
Thanatopraxie voorkomt het ontstaan van een nare geur, lekkage en verkleuringen. Het lichaam van de overledene voelt niet meer koud aan wat aanraking emotioneel makkelijker en laagdrempeliger maakt voor nabestaanden. Thanatopraxie is zeer hygiënisch, de behandeling voorkomt ook besmettingsgevaar (zoals bij HIV, hepatitis, TBC).

 

After Life Care | Rudi Willemsen | 055-2032122 | info@afterlifecare.nl