Particulier

U bent geïnteresseerd in de werking van thanatopraxie omdat u uw wensen zo nauwkeurig mogelijk wilt vastleggen. Om uw nabestaanden zo min mogelijke lastige keuzes te laten maken in een tijd die voor hen al erg emotioneel is. Of u wilt ervoor zorgen dat uw laatste wensen tot in de puntjes uitgevoerd worden.

Het kan zijn dat u geconfronteerd bent met een naderend afscheid, van uzelf of van een van uw dierbaren. Of zojuist iemand bent verloren en nu de juiste keuzes wilt maken.
In dat laatste geval onze oprechte condoléances. Mochten sommige teksten uit onze website confronterend zijn, weet dan dat ze met de grootst mogelijke zorgvuldig zijn samengesteld om u te informeren.

Hoe werkt het?
U kunt de behandeling, die ongeveer 3 uur duurt, het best vergelijken met een bloedtransfusie. De thanatopracteur brengt vloeistof in het lichaam via een soort infuus. Daarvoor maakt hij een klein sneetje van 2cm in de huid net boven het sleutelbeen of in de lies, die nadien netjes wordt gehecht. De balsem vloeistof wordt respectvol en rustig in het lichaam gemasseerd. De lichaamseigen stoffen van het lichaam worden met een punctienaald uit het lichaam gezogen en via een gesloten systeem opgevangen in een bokaal. Na de behandeling wordt deze op een correcte manier afgevoerd. De balsemvloeistof bevat ook een soort kleurstof, zodat de overledene een betere tint terug krijgt.

De behandeling zelf vindt plaats in de verzorgingsruimte van een uitvaartcentrum of een zorginstelling/ziekenhuis. After Life Care verzorgt géén behandelingen aan huis. Het lichaam kan overigens wél gewoon thuis worden opgebaard.
U kunt na de behandeling waar u het wenst – in alle rust afscheid nemen van uw dierbare, zoals in uw eigen woonkamer. Gewoon met de verwarming aan, zonder het gezoem van een koelplaat voor opbaring. Het lichaam wordt niet koud en stijf. Uw geliefde overledene blijft langer mooi, zónder onaangename geuren of verkleuring van het lichaam. De chemische stoffen die gebruikt worden bij lichte balseming zijn na ongeveer tien dagen vanzelf uit het lichaam verdwenen.

Redenen om te kiezen voor lichte balseming

  • De overledene behoudt zijn of haar natuurlijke uitstraling; wat een troost biedt bij het nemen van een goed afscheid.
  • Het lichaam voelt niet koud en stijf aan, wat de afstand tot uw dierbare doet verkleinen.
  • Na een korte of langdurige ziekte kan door de medicijnen het lichaam na intreding van de dood snel verkleuren, thanatopraxie kan dat voorkomen of vertragen.
  • Lichte balseming is een nieuwe, eigentijdse en milieuvriendelijke manier van balsemen.
  • Gemiddeld zijn de kosten gelijk aan de kosten voor standaard koeling (die na de balseming niet meer nodig is). De kosten worden vergoed vanuit een kapitaalverzekering.


Contact over thanatopraxie
De uitvaartverzorger is een eerste aanspreekpunt voor nabestaanden en zal het met u of met nabestaanden desgewenst hebben over de mogelijkheden van verzorging van het lichaam na overlijden. U kunt ook vooraf een keuze maken voor thanatopraxie en/of de thanatopracteur die u of uw dierbare behandelt door dit op te nemen bij het vastleggen van uw laatste wensen.

Naast de informatie op deze website, kunt u contact met mij opnemen voor al uw vragen of voor een kosteloos persoonlijk gesprek. Ik kom dan graag bij u thuis.